Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Ehliyetinizi kaybetmek tıpkı nüfus cüzdanınızı kaybetmek gibidir. Ehliyetinizi kaybettiğiniz zaman birtakım işlemler yapmak durumundasınızdır. Bu yazımızda Bigem Sürücü Kursu olarak “Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını, tüm merak edilenleriyle cevaplamaya çalışacağız. Aşağıda göreceğiniz tüm bilgiler güncel 2017 kayıp ehliyet bilgileridir.

Ehliyetimi kaybettim ilan vermek zorunda mıyım? Ceza ödeyecek miyim?

Ehliyetinizi kaybettiğiniz zaman kesinlikle ilan verme zorunluluğu yoktur. Ehliyetinizi kaybettiğinizde bir ceza ödemek durumunda değilsiniz. Fakat ehliyet belgesi ödeme zorunluluğu vardır. Eski ehliyet belgesi olanlar 15 TL, yeni ehliyet belgesi çıkartanlar 137 TL ehliyet çıkarma ücreti ödemek zorunluluğundadırlar.

Ehliyet için randevu almam gerekiyor mu?

Ehliyetinizi kaybettiyseniz mutlaka randevu almanız gerekmektedir. Randevu almadan işlem yapılmamaktır. EGM’nin web sitesinden randevu işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyetim kaç günde çıkar?

Ehliyet çıkarma işleminiz eskisi gibi uzun sürelere yayılmıyor. Yaklaşık 15 gün içerisinde evinize yeni ehliyetiniz postalanacaktır.

Eski tip ehliyetlerini kaybedenlerin yapması gerekenler:

Eski tip ehliyetinizi kaybettiyseniz çipli ehliyet almanız gerekmektedir. Yeni ehliyet çıkarma işleminde harç indirimli olarak alınmaktadır. Bu ücret 15 TL olarak belirlenmiştir.

Kayıp – çalıntı ehliyet için istenen belgeler:

Ehliyetinizi tekrardan çıkarmak istediğiniz birtakım belgeler sizden istenmektedir. Bu belgeler:

Nüfus cüzdanı, pasaport ve avukatlık kimliği

Nüfus cüzdanı ile sürücü belgenizi çıkartabilirsiniz. Eğer yanınızda nüfus cüzdanınız yoksa, pasaport veya avukatlık kimliği de geçerlidir.

Biyometrik fotoğraf

Biyometrik fotoğraf uygulaması ehliyetlerde yeni bir düzenleme ile hayatımıza girmişti. Eski vesikalıkların yerini biyometrik fotoğraflar aldı. Biyometrik fotoğrafınızı bir fotoğrafçıda çektirebilirsiniz. Fakat fotoğrafınızı çektirirken biyometrik olması gerektiğini özellikle vurgulamanız gerekmektedir. Yanınızda en az 4-5 fotoğraf bulundurmanız sizin için iyi olacaktır fakat minimum 2 fotoğraf istenmektedir.

Kan grubu kartı

Bu madde hayati önem taşımaktadır. İstenmeyen bir kaza sonucu sağlık çalışanlarının kan grubunuzu bilmesi oldukça önemlidir.

Ehliyet kartı ücreti ödeme makbuzu

Bu ücreti vergi dailerinde veya belirtilen bankalara yatırabilirsiniz. Bu ücret 15 TL’dir. Dekontunuzu almayı kesinlikle unutmayın.

Parmak izi ve dilekçe

Parmak izinizi ehliyete gittiğinizde verebilirsiniz. Ayrıca dilekçenizi emniyete gittiğiniz zaman müracaat aşamasında size verilecektir.

Sürücüler için sağlık raporu

Kayıp ehliyet için sağlık raporu oldukça önemlidir. Sağlık raporunuzu aile hekiminizden alabilirsiniz. Bazen aile hekimleri rapor için daha büyük hastanelere yönlendirebilmektedir. Rapor almak için kontrole gittiğinizde yanınızda fotoğraf bulundurmayı unutmayın. Sağlık raporlarının fotoğraflı olması gerekmektedir. Ayrıca özel bir hastanede sağlık raporunun ücretleri 30 ile 60 TL arası değişmektedir.

Çipli ehliyetlerini kaybedenlerin yapması gerekenler:

Eğer çipli ehliyetinizi kaybettiyseniz yapmanız gereken işlemler tıpkı eski ehliyetlerdeki gibidir. Yani sırasıyla yukarıdakileri baz alabilirsiniz. Sadece ehliyet çıkarma ücretini 15 TL yerine 137 TL ödemek zorundasınızdır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis